Agenda
Hier vind je de extra activiteiten van het museum, dus houd deze pagina in de gaten.
Zomervakantie-activiteiten
van 16 juli t/m 29 augustus
Elke maandag:
Flip Flop Workshop
Kom kijken naar onze nieuwe expositie ‘flip flop art’: prachtige beelden gemaakt van gerecyclede teenslippers uit Kenia. Doe mee aan de workshop en maak je eigen sleutelhanger van teenslippers. Van 11.00 uur tot 15.00 uur.
Elke woensdag en zaterdag:
juttersverhalen om 11.00 uur en 14.00 uur.
Kom luisteren naar spannende juttersverhalen in Juttersmuseum Flora. De jutter verteld je alles over het strandjutten en laat bijzondere vondsten zien!
Start om 11.00 uur en om 14.00 uur. Maak kennis met de jutterij, wat is jutten? Wanneer ben je jutter en…wat vindt je allemaal op het strand?
Voor jong en oud zeer boeiend!
Elke dinsdag en donderdag:
verhalenverteller in het TESO-paviljoen
Vandaag is onze verhalenverteller aanwezig in het nieuwe TESO-paviljoen,
deze oud-medewerker van TESO kan bijzondere verhalen vertellen. Bezoek dit unieke gebouw en maak een reis door de geschiedenis van Texels Eigen stoomboot Onderneming. In deze familietentoonstelling luister je naar verhalen, bekijk je mooie films en speel je o.a. het ‘studentenspel’. Waan je in de maritieme wereld van de veerdienst. Stap in de ‘oude salon’ en beleef een spannende reis waarin van alles gebeurt…durf jij het aan? Naar boven kun je het stuurhuis bezoeken van de voormalige veerboot ms Schulpengat. Ervaar hier hoe de kapitein dagelijks de boot heen en weer voer. Miljoenen toeristen en bewoners heeft de Schulpengat van 1990 tot 2015 van- en naar Texel gevaren. Welkom aan boord!
Nieuwe tijdelijke expositie “Flip Flop ART”
Onlangs is onze nieuwe tijdelijke expositie geopend. De expositie met de naam ‘flip flop arts’ is een kleurrijke tentoonstelling met beelden, gemaakt van gerecyclede teenslippers uit Kenia. De kunstwerken, gemaakt van op het strand geraapte teenslippers, sluiten perfect aan bij het thema strandjutten. Teenslippers zijn de meest gedragen schoeisel ter wereld. Omdat het goedkoop is worden ze veel in ontwikkelingslanden gedragen. Veel afgedankte teenslippers komen in de natuur en oceaan terecht. Daar voegen ze zich bij de ‘Plastic Soep’. Een groot gedeelte van de Plastic Soep spoelt aan op de stranden van o.a. Kenia.
De organisatie ‘Ocean Sole’ zet zich in om de aangespoelde teenslippers een tweede leven te geven.
Creatieve Keniaanse kunstenaars upcyclen de afgedankte teenslippers om tot bekende dieren van de Afrikaanse savanne en de oceanen. Zo wordt met elk beeld milieuvervuiling tegengegaan en werkgelegenheid gecreëerd. Elke teenslipper heeft een andere kleur of zelfs meerdere kleuren. Dit geeft de kunstenaars de mogelijkheid om eindeloos te variëren. In de expositie staan diverse beelden, groot en klein, zoals giraffen, leeuwen en olifanten. Ook is er een ‘werkplaats’ nagebouwd waarin men kan zien hoe deze beelden tot stand komen. In de zomervakantie zullen er regelmatig flip-the-flop workshops gehouden worden waar men iets moois kan maken van teenslippers.
De tijdelijke expositie van Ocean Sole zal tot eind oktober blijven staan.
Nú: mini-expositie: De Egmondse vluchtelingenboot
Je ziet rugtassen, kleding, schoenen, een ketting, foto's en zelfs een zwangerschapsecho.
Deze persoonlijke spullen liggen in oktober 2022 op een groene rubberboot die aanspoelt op het strand van Egmond aan Zee. Er zitten op dat moment geen mensen op het bootje, maar die hebben er zeker wel opgezeten.
De tientallen voorwerpen zijn nat, zanderig en ruiken naar benzine. Ze komen uit landen als Afghanistan, Iran, Pakistan, Albanië, Griekenland, Duitsland en Frankrijk. Het heeft er alles van weg dat ze van een groep vluchtelingen zijn geweest. Waar waren zij in die koude oktobernacht met dit bootje op de Noordzee onderweg naartoe en wat is er met deze mensen gebeurd?
Journalist Maaike Polder raakt in de ban van de spullen en gaat op zoek naar het verhaal erachter. Samen met de Egmondse strandvonder Marco onderzoekt ze bijvoorbeeld de foto van de jongen met de zwarte haren, de roze etui, medicijnen en de babyscan. Van de zoektocht maakt ze een podcast en zo komt ze erachter dat tienduizenden migranten in kleine bootjes de Noordzee oversteken naar het Verenigd Koninkrijk. En dat is een gevaarlijke tocht.
Met de aangespoelde spullen reist Maaike van Egmond via Noord-Frankrijk over het Kanaal naar Engeland. Gaat ze de mensen van de groene rubberboot vinden?
Beluister de podcast
Je luistert de podcast De Egmondse vluchtelingenboot op de nieuwssite van NH via www.nhnieuws.nl/vluchtelingenboot of scan de QR-code.
TESO-tentoonstelling geopend!
Het is zover: Het TESO-paviljoen is geopend; een unieke tentoonstelling over Texels Eigen veerdienst, compleet met het gerenoveerde stuurhuis van voormalig veerboot de Schulpengat.
Het is een supermooi gebouw geworden met een zeer uitgebreide en aantrekkelijke multimediale familietentoonstelling.
De bezoeker wordt ondergedompeld in talloze unieke verhalen over de Eigen veerdienst. Er zijn scheepsmodellen, videospellen en een spannende beleving.
De tentoonstelling is geschikt voor jong en oud.
De TESO-expositie is mede mogelijk gemaakt door:
Vernieuwde expositie KNRM
Afgelopen winter is onze expositie over de KNRM en het reddingwezen geheel vernieuwd.
In de geheel nieuwe expositieruimte 5 staat de oude motorstrandreddingboot de ‘Joan Hodshon’ uit 1935 opgesteld bovenop de trekkar waarmee men hem de zee in reed. Ook een opstelling van de werking van het lijnwerptoestel alsmede de oude wippertruck , een Chevrolet Blitz C15 welke in 1962 in dienst van station de Koog kwam, is er te bewonderen.
In onze ‘filmzaal’ kan men kijken naar een prachtige KNRM-film met veel oude beelden.
Expositie ‘de Containervaart’
Er zijn in de afgelopen decennia tal van containers van schepen gevallen en vaak spoelde de lading dan aan op het strand, zo ook op het Texelse strand. We hebben onder andere schoenen, cosmetica, sleetjes, blikken melkpoeder en zakjes borrelnootjes gehad. Ook een mooie tijd was de stranding van opengescheurde containers met sigaretten van het merk Hollywood. Héél Texel liep met die sigaretten te slepen. Van balen katoen, afkomstig uit een aangespoelde container in 1982 heeft een Texelse mevrouw een trui gebreid, ook is deze is in de expositie te zien.
Recent verloor het containerschip de MSC Zoë ruim 300 containers vlakbij Terschelling. De stranden van Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog lagen vol met aangespoelde goederen, ook op Texel spoelde diverse spullen aan; onder andere kinderjasjes, auto-onderdelen en stoeltjes, ook allemaal in de nieuwe expositie ‘de containervaart’ te zien. De expositie is het hele jaar te bezichtigen.
Juttersexperience
Ga op juttersavontuur met onze juttersexperience!
Binnen en buiten loop je de spannende juttersroute
en los je spelenderwijs alle vragen op.
Of ga jij op zoek met Karel de krab?
Karel de krab gaat een dagje naar het strand
en neemt allemaal spulletjes mee,
kun jij ze in het museum vinden?
Onderweg kom je ook nog eens leuke spelletjes tegen
én je eindigt in onze speeltuin.